Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Αίγυπτος: Τα ελληνόπουλα του Καΐρου παρέλασαν τιμώντας τους αγωνιστές του 1821 [εικόνες]
Άλλη μία φορά, τα δύο ελληνικά σχολεία του Καΐρου, η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος μάγεψαν με τις εξαιρετικές γιορτές που παρουσίασαν για την επέτειο του 1821.

Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα παιδιά του Γυμνασίου Λυκείου, που εντυπωσίασαν με τη συγκινητική αλλά και λυρική τους απόδοση, στιγμών από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, εμπνευσμένες από μεγάλα έργα ζωγραφικής, βασισμένα σε ευρηματικά κείμενα του εκπαιδευτικού φιλολόγου Ιωάννη Τζουμέρκα και την πολύτιμη στήριξης της μαθηματικού και χορογράφου, κας Έρρικας Αραπάκη.
Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη δε δίστασε να χαρακτηρίσει τη γιορτή ως την καλύτερη των τελευταίων ετών, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όλων, και αποδίδοντας τα συγχαρητήριά τους στους καθηγητές αλλά κυρίως στους μαθητές που έδωσαν πραγματικά την ψυχή τους, για την επιτυχία της εκδήλωσης, μεταφέροντας τις ευχαριστίες της στην Αναπληρώτρια Δ/ντρια της Σχολής κα Βασιλική Πετροπούλου και ζητώντας να μεταφερθούν οι ευχές της προς τον Δ/ντή της Σχολής, Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό.
Τις πολύ θετικές εντυπώσεις του είχε ήδη καταγράψει στο λόγο του και ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ιστορικής επετείου.

Παραβρέθηκε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος ΠΝ κ. Βασίλειος Τσούκας, ο π. Ιωάννης από την Σιναΐτικη Αδελφότητα, ο Διαχειριστικός Δ/ντής του Ιδρύματος Αμπέτ και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέκος Καζαμίας, η κα Άννα Γεωργαλίδου από την «Μαρία Αιγυπτία» και άλλοι επίσημοι.


Ακολούθησε η εορτή τους Δημοτικού Σχολείου της Αχιλλοπουλείου Σχολής, όπου εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος μάλιστα συνεχάρη τον Δ/ντή κ. Χαράλαμπο Κουγεμήτρο αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στο ιδιαίτερα επιτυχημένο αποτέλεσμα, από μία εξίσου ευρηματική εορτή, με πολλά νοήματα και για την κοινωνία εκείνης της εποχής και για τη σημερινή. Όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, η μουσική απόδοση ήταν εξαιρετική και εντυπωσιακό το ταλέντο των παιδιών να αναπαριστούν σκηνές από εκείνη την εποχή – πριν από 200 περίπου χρόνια – αλλά με έναν έξυπνο τρόπο και μία εκπληκτική σκηνογραφία. Και τα μικρά αιγυπτιωτόπουλα του νηπιαγωγείου εντυπωσίασαν τους πάντες.

Μιλώντας μάλιστα ο Δ/ντής της Σχολής κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ αυτήν την εύσχημη και πανηγυρική ημέρα, για να θυμηθούμε, να τιμήσουμε και να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους αγωνιστές του 1821, αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς. Χωρίς αμφιβολία ο αγώνας αυτός είχε την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος. «Γιατί στο θαύμα και όχι στην λογική χρωστάει την ανάστασή του το Γένος», όπως έγραψε και ο Μακρυγιάννης. Μαζί με την εθνική μας επέτειο, γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση, για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου από την αμαρτία, εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη μακροχρόνια δουλεία. Ας ανατρέξουμε και ας αναβαπτιστούμε στις αξίες και στα ιδανικά του ’21, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη και στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών». Παραβρέθηκαν επίσης, εκτός από τους προαναφερόμενους της εορτής της Αμπετείου Σχολής και ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο Δ/ντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης και πολύς κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.